måndag 10 januari 2011

Dödsskjutningar som skakar om

Att inbilla sig att konflikter och oförrätter kan lösas med våld har väl under årtusenden visat sig vara ogörligt.
Hur kan den israeliska armén skjuta en misstänkt förbrytare i sömnen , som visade sig vara oskyldig, och sedan försvara sitt handlande att "man beklagar att man tog fel man". När blev det ok. i en demokratisk stat att tillåtas skjuta någon över huvudtaget, hur starka indicier man än har på att det skulle vara en brottsling? Är inte ett rättssamhälles styrka att man får möjlighet till just en rättslig prövning. En prövning som också måste ge en dömnd möjlighet till resning.

I USA har det i dagarna framkommit en rättsskandal då det framkommit att en oskyldig man suttit fängslad i 30 år. DNA var hans räddning och kan komma att betyda mycket.

En döds- och skadeskjutning som igår ägde rum i samband med det politiska mötet i Tuscon i Arizona skakade också om. Kongressledamoten och demokraten Gifford, som hårt kämpat för att stödja Obamas sjukvårdsreform är svårt skadad.
Det krävs en samling kring vikten av ökad respekt för att kunna ha olika uppfattningar, religiöst och politiskt. Att inte något domslut skall påverkas av hudfärg,ursprung, politisk eller religiös uppfattning.
Tea-partyrörelsens har anlagt en politisk hätsk ton i det amerikanska samhället som inte är hälsosam. Den förnedring av palestinier som varje dag sker genom ockupation och bosättningar och vid ett stort antal "checkpoints" är ohållbart, liksom situationen i Västsahara. De blygsamma summor som läggs på freds- konfliktlösningssatsningar i jämförelse med världens vapen och krigssatsningar talar sitt tydliga språk.

2 kommentarer:

  1. Tack Anita ! Om Israel tillåts bortse från att man inte kan mörda palestinier bara på misstankar är det inte ett land som kan kallas demokratiskt.

    Det har dessutom framkommit att både USA och Israel ej följer en paragraf i Geneve-konventionen(trol.4e). Nämligen den som säger att civilbefolkningen skall skyddas i första hand vid krigshandlingar. Dessa länder anser att de egna soldaternas liv är viktigare än civilas.
    Inte undra på att det blir mycket förakt för den moralen. Vänliga hlsn Jurgen W

    SvaraRadera
  2. Jurgenw kanske vet mer än andra om denna tragedi än det som finns i media? Ett grovt och brottsligt fel under en aktion att stoppa hamasstridare gör inte att "Israel mördar palestinier bara på misstankar". Jag vet inte vad en soldat i denna situation tänker. Vad vet svenskar om detta sorts oreguljära gerillakrig där soldater ofta mister livet?

    Det sägs också i GK att stridande inte får gömma sig bland civilbefolkning och medvetet sätta civila i fara. I fallet Hamas uppträder stridande (terrorister) utan uniform och somliga hävdar att de därför inte omsluts av GK. Detta borde diskuteras av experter på krigsrätt. Jag har inga belägg för att Israel inte tar i denna händelse och försöker hindra liknande i framtiden. Men samtidigt måste man veta att IDF agerar mot grupper som medvetet och utan skrupler mördar egna och andra i sitt mål att krossa Israel. Och som alltid får oskyldiga sitta emellan. Ingen ursäkt men har man en bov i situationen är man missledd.

    SvaraRadera