torsdag 23 juli 2009

Möte med Wahid Rahimi

Det var en enkel resa för mig att ta mig till Stockholm för att få möta Wahid Rahimi. Hans resa till Stockholm från Afganistan hade däremot inte varit enkel, utan kantats av svårigheter. Missat plan på grund av utdragna kontroller, ny biljett tack vare överförda pengar från goda vänner, nya kontroller och slutligen klarsignal att få åka då alla papper visat sig vara i ordning.
Wahid har nu fått återförenas med sina föräldrar för en kort tid. Mamman som är svårt sjuk gläds över att ha fått återse sin son ännu en gång.

Aktuellt har följt upp Wahid i ett par program.

Asylpolitiken står i blickpunkten. Den tre år gamla(nya) lagen har visat sig ge upphov till olika tolkningar, trots att den är bättre än den tidigare lagstiftningen. Vad är "särskilt ömmande omständigheter"? När anses det råda "väpnad konflikt" i ett land?

Jag anser att det är hög tid att utvärdera den nya lagen genom att följa upp ett hundratal utvisade personer, för att kunna säkerställa rättssäkerheten.

Det krävs en ökad tydlighet för att minska osäkerhet i tolkning av lagen. Det krävs framförallt en human flyktingpolitik där människor inte utvisas till misshandel och dödshot.

Wahid blev misshandlad strax efter ankomsten till Afganistan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar