måndag 2 februari 2009

Modersmål i skolan

Idag presenterade folkpartiets skolpolitiska arbetsgrupp ett förslag att ämnesundervisning på modersmål (FP, DN, SvD, Sydsvenskan) till exempelvis i matte och samhällskunskap, inte längre bör tillåtas i grundskolan.

Detta är ett av många förslag som kommer att vara föremål för process och diskussioner i folkpartilandet fram till november, då landsmötet kommer att besluta om bland annat Fp:s framtida skolpolitik.
Med min erfarenhet som lärare är jag mycket tveksam till denna del i förslaget, då jag är övertygad om att det krävs att eleven verkligen förstår när läraren förklarar matematiska beräkningar.

Det arbetsgruppen också föreslår, och som jag applåderar, är mer läxhjälp och stöd på modersmålet, samt krav på behöriga lärare i modersmålsundervisningen.

Liksom att de nationella minoritetsspråken inte berörs av förslaget.

Att behärska det svenska språket är en ingång till vårt samhälle och därför av mycket stor betydelse. För att lära sig ett andra språk krävs dock att man också stärks i sitt modersmål samt får möjlighet att uttrycka sig på detta, när förståelsen och orden i svenska tryter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar