Tysklands beslut om en avveckling av Tysklands 17 kärnkraftsverk under 11 år kommer att innebära såväl en utökning av förnybar energi , vilket förstås är positivt, men också en ökning av kolanvändning och ökad import av fossilgas vilket är en stor risk ur ett klimatperspektiv.
Att Fuchoshimaolyckan lett till en eftertanke välkomnar jag, samt också utökade satsningar på forskning och utveckling kring förnybar energi. Men akuta stopp av väl fungerande kärnkraftsverk i länder utan en hotbild av jordbävningar kan komma att påverka klimatet på ett negativt sätt.
Det som krävs är samordnade och ökade forskningsinsatser kring en mångfald av förnybara energilösningar , satsning på smarta elnät, bindande energieffektiviseringsavtal och styrning av biståndsmedel till hållbara energilösningar i utvecklingsländerna. 1,4 miljarder människor saknar tillgång till elektricitet. Skall människor kunna resa sig ur sin fattigdom krävs tillgång till el.
Har skrivit under ett brev till ordf. Barosso med vädjan att öka andelen forskningsmedel i samaband med att EU:s budget fastslås.
5% till forskning för att få fram hållbara energilösningar vore rimligt, med tanke på att jordbruksbudgeten ligger på drygt 40 procent.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar