När Sverige idag tar över ordförandeklubban i Arktiska rådet för de kommande två åren står vi inför avgörande utmaningar samtidigt som vi har en unik chans att säkerställa en hållbar utveckling i detta naturresursrika och extremt känsliga område.
Att minska utsläpp av växthusgaser, där fossila bränslen är den största källan, kommer att vara helt nödvändigt, där konsekvensen i form av uppvärmningen dessutom medför ytterligare växthusgasutsläpp, i form av metan.
Viktigt är också att få till stånd en dramatisk minskning av utsläpp av sot där ett vedeldningsstopp mycket snabbt skulle ge ett positivt resultat. En global konvention för att kraftigt begränsa utsläpp av kvicksilver är också nödvändigt och kan bli en fortsättning av det framgångsrika svenska arbetet för ett kvicksilverförbud inom EU.
En hållbar utveckling av Arktis måste också, enligt min mening, innebära att ett antal marina reservat snarast inrättas i Arktis, det sköraste av alla ekosystem vi har på jorden.
Hela debattartikeln finns att läsa här:
http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.623030-arktis-framtid-ligger-i-sveriges-hander
torsdag 12 maj 2011
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Varje gång en ledande Folkpartist uttrycker sig om klimatfrågor som om det vore självklart att vi människor styr förloppet blir jag uppriktigt besviken, jag trodde vi var bättre än det populistiska miljöpartiet i miljöfrågor. Det finns en allt svagare hypotes att koldioxiden skulle vara någon form av huvuddrivkraft inom klimatet. Det är inte bevisat, istället har ju granskare funnit att det mesta av det som framförs i media är rena påhitt och ibland medvetna lögner, inte ens IPCCs vetenskapliga gren påstår något annat.
SvaraRaderaKlimatet är en mycket komplex modell med mängder av återkopplingar som hållit sig relativt stabil under miljarder år. Den som påstår att man vet vad man har för klimat om 100 år ljuger.
Vidare är ett något varmare klimat något positivt för de allra flesta på denna planet, det är kylan vi ska vara rädda för.
Om Folkpartiet tänker göra klimatfrågan till en viktig miljöfråga baserat på politisk propaganda och vetenskapliga hypoteser avviker man från en grundläggande väg som jag uppfattat Folkpartiet stått för, dvs att praktisk politik ska grundas utifrån fakta och individen, inte alarmism och tillfällig trender.