torsdag 22 maj 2014

FP:s Landsbygdsrapport innebär nytänk kring möjligheter och utmaningar

Detta kan bl.a läsas i tidningen NU:

Det behövs fler lösningar som gör att människor kan bo där de vill, såväl i storstad som i glesbygd och mindre tätorter. Det anser fp:s landsbygdsgrupp som presenterat en rapport där man lyfter fram betydelsen av ett bra företagsklimat, men också av annat, som kultur och jämställdhet på
...landsbygden. - Vi lyfter fram utmaningarna men framförallt alla positiva möjligheter som landsbygden har, säger partisekreterare Nina Larsson som varit med och tagit fram rapporten med namnet "Framtidsbygden".

I den lyfts Ludvika och Åre fram som exempel på hur mindre orter kan blomstra. I Ludvika har man lyckats med industri, förädling och turism. Kommunen har låg arbetslöshet och flest högskoleingenjörer per capita i landet. Åre med mindre än 12500 invånare är en av landets mest snabbväxande kommuner med hög andel nystartade företag.

CENTRALT ÄR ETT bra företagsklimat med låga skatter på arbete, en flexibel arbetsmarknadslagstiftning, konkurrenskraftiga företagarvillkor och minskad regelbörda.

Basindustrin kan utvecklas ytterligare, menar gruppen, men småföretagandet, det lokala engagemanget, är väldigt viktigt, och turismen har stor potential.

- Besöksnäringen är Sveriges framtidsbransch. Den kommer att bli en ny basindustri på den svenska landsbygden. För att bli vinnare i konkurrensen om turisterna krävs en bättre samordning mellan myndigheter och likvärdiga konkurrensvillkor, säger Marit Paulsen.

Bredbandsutbyggnaden är inte tillräcklig och här behövs ett ökat statligt ansvar, menar gruppen.

Det behövs också ett nationellt kollektivtrafikkort för att det ska fungera att resa över kommun- och länsgränser.

Sverige behöver också en nationell livsmedelsstrategi för att förbättra den svenska livsmedelsbranschens konkurrensvillkor.

- Strategin måste också belysa jordbrukets inverkan för de kollektiva nyttigheterna, slå fast jordbruksmarkens värde och driva på för ett starkt djurskydd, säger Anita Brodén.

1 kommentar:

  1. I min lokaltidning kan jag läsa att SD haft framgång i EU-valet i Norduppland för att man är orolig för att jobben kan försvinna. Tydligen har man inte läst fp:s landsbygdsgrupps rapport, och med tanke på den enorma framgång alliansens arbetsmarknadspolitik haft borde man ju ha lagt sina röster på fp istället. Eller finns det statistik som visar att vi inte klarar att ordna med jobb på landsbygden? Här en hjälp att ordna med jobb http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/energi/article3828938.ece . Om det nu finns några ideer att ta på allvar. Jag har flyttat till Österbybruk nyligen och känner mig oroad för jobben. Försvinner de kommer SD att få fler röster i riksdagsvalen.

    SvaraRadera