Man konstaterar att:
Vargarna i Sverige ökat i antal. 17 % av Sveriges befolkning vill ha fler vargar än det finns idag. Acceptansen för varg varierar mellan stad och land.
Det har skett en snabb ökning av antalet vargar i Sverige från 80-400. Detta kan, enligt utredaren, ses som ett problem mot landsbygdsnäringen och medföra psykiska effekter såsom rädsla var vad vargen kan göra. Samtidigt slås det fast att den svenska vargstammen är genetiskt försvagad då den varit isolerad så länge.
EUs ståndpunkter i denna fråga har varit viktiga för utredarens arbete. Och där EU tydligt trycker på att Art- och Habitatdirektivet msåte följas.
Folkpartiet har menat att den gynnsamma bevarandestatusen är oerhört viktigt, att Art och Habitatdirektivet skall följas samt att antalet individer är mindre väsentligt och att skyddsjakten är ett viktigt verktyg för att öka acceptanden och visa förståelse för de som drabbas.
Förbyggande insatser, som staket, har visat sig fungera väl, framförallt när man vidtar nödvändig skötsel och håller undan vegetationen närmast staketen.
Förhoppningsvis kommer vi med denna utredning att fatta de beslut som är nödvändiga, och att vi dessutom kan fortsätta ha en nationell rådighet över rovdjurspolitiken.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar