torsdag 26 januari 2012

Nordiskt ledarskap i klimatarbetet
Det behövs ett nordiskt samarbete kring klimat- och energiarbete för att i högre grad påverka den globala utvecklingen. Under Nordiska rådets möte den 24 januari anordnades ett seminarium om klimatarbetet. Där behandlades bland annat betydelsen av att ta i bruk förnybara energilösningar och öka energieffektiviteten för att främja grön tillväxt.

Vid seminariet belystes såväl den ekonomiska som den klimatrelaterade krisen där behov av såväl  internationella överenskommelser som politiska åtaganden är nödvändiga. Liksom innovationer och forskning.
För att främja grön tillväxt behövs offentliga och privata partnerskap och långsiktiga investeringar. Det måste finnas klara målsättningar och en vägkarta för grön tillväxt, så att resurserna allokeras effektivt.

I Norden finns en stor miljömedvetenhet, men också ett internationellt engagemang och solidaritet. Vi har alla förutsättningar att agera gemensamt och fortsätta vara föregångare inom klimat- och energisektorn samt visa på ett gemensamt nordiskt ledarskap.

Ambitionsnivån i klimatarbetet behöver höjas. Näringslivet har ofta efterlyst långsiktiga spelregler  för att våga investera i t.ex. energismarta lösningar. I Norden finns riskkapital, genom bland annat Nefco och NIB, en möjlighet för nya innovativa satsningar.

Genom samlade åtgärder kan Norden med kraft visa ledarskap.



4 kommentarer:

  1. Jag kan inte hjälpa det, men jag känner ett visst förakt, mot min vilja tro mig, över hur okunnigt politiker är i naturvetenskpaliga frågor, för det är inte speciellt svårt att räkna ut att klimatalarmismen är klart överdriven. Självklart påverkar vi klimatet, men koldioxiden har ingen som helst dominerande påverkan. Så här långt har koldioxiden enbart haft positiva effekter, den ökar avkastningen på våra växter (ca 20%) och minskar därmed hungersnöd. Inte ens 2 grader varmare är en katastrof oavsett orsak, det skulle gynna livet. Det var 3 grader varmare under atlantisk tid http://sv.wikipedia.org/wiki/Atlantisk_tid .

    Att du har en alarmist som Agronom Rockström som rådgivare förvånar mig. Han håller sig inte ens till IPCC vinklade sammanfattningar, rapporterna i sig är betydligt försiktigare än agronom Rockström.

    Om klimatet blir en profilfråga för Folkpartiet, tappar ni definitivt min röst. Är redan nu förvånad över hur lite liberalt det blivit.

    Att hålla sig till sanningen har politiken alltid haft svårt för, men klimatöverdrifterna har varit en verklig ögonöppnare.

    Hoppas verkligen att något parti börjar bry sig om miljön istället för att försöka utnyttja klimatet populistiskt.

    SvaraRadera
  2. Bäste folkpartist,
    Välkommen att istället för en anonym insändare, delta med dina synpunkter i vårt framtidsarbete. För miljöns och klimatets skull.
    SEI,med Rockström som ledare-har med sina 170 forskare i 8 länder fått stort internationellt erkännande.
    Rockström kommer som bekant att lämna över ledningen av SEI för andra klimatrelaterade uppgifter.
    Att inte se CO2:s negativa påverkan på vårt klimat, som du hävdar, är anmärkningsvärt. Det handlar om fler klimatgaser, som omräknas i koldioxidekvivalenter.
    med hälsn.Anita

    SvaraRadera
  3. Rockström är för mig närmast en pajas. Om man nu tänkte ljuga om klimatet för att uppnå något grumligt politiskt resultat, kunde man inte hittat någon med lite mer kunskap och en bättre medial förmåga som fronfigur? Eller hade de kunniga för hög integritet och ville hålla sig till sanningen?

    När det gäller koldioxiden, visa mig en enda negativ bevisat effekt fram till idag på mänskliga utsläpp av livets gas koldioxid.

    Följer du överhuvudtaget någon seriös forskare i ämnet. Rockström är ingen klimatforskare, han är en agronom som fått tillfälliga politiska uppdrag. Tror ni riksdagsmän verkligen att folk inte klarar att söka information själv, det finns ju 100-tals seriösa bloggar, webbsidor numera. Det finns ingen seriös forskare som hävdar att koldioxidhöjningen så här långt har haft annat än marginella effekter på klimatet. Det mesta tyder nu på att de närmaste 20 åren kommer att bli kallare, det är ett mycket större hot mot livet.

    SvaraRadera
  4. Du har medvetet eller omedvetet använt dig av en naiv tro på auktoriteter. Som riksdagsman bör du vara lite mer misstänksam. Ben Goldacre håller ett 15 föredrag på ämnet, visserligen med tonvikt på läkemedelsindustrin men kan tillämpas på alla områden idag. Vetenskapliga argument används på ett mycket olämpligt vis idag. http://www.ted.com/talks/lang/en/ben_goldacre_battling_bad_science.html

    SvaraRadera