fredag 4 februari 2011

Utvecklingen i Egypten kommer att ha påverkan i hela regionen

Hopp om en demokratisk utveckling blandas med oro över ett fundamentalistiskt brödraskapsövertagande. Den politiska framtiden i Egypten kommer att ha avgörande betydelse för Israel och de palestinska områdena. Människans längtan och strävan efter sociala reformer, mänskliga rättigheter, frihet och demokrati måste vi göra allt för att stödja.

För en tid sedan deltog jag som paneldeltagare vid ett Mellanösternseminarium där utgångspunkten var panelens personliga upplevelser i samband med besök i Israel/Palestina. Detta panelsamtal beskrev senare Siewert Öholm i raljanta ordalag.
Jag inledde vid detta tillfälle mitt anförande med att berätta om min frikyrkliga Israelvänliga bakgrund och den chock jag upplevde när jag såg effekten av den långvariga ockupationen. Den förtvivlan jag vid detta besök kände gav mig mod och kraft att vilja medverka till arbete för dialog, fred och försoning. Att det krävs mod har jag fått uppleva åtskilliga gånger då frågan är synnerligen känslig, inte minst om man dristar sig till att också kritisera den demokratiska staten Israels politik på olika punkter.
Irans ständiga hot liksom Hamas våld gentemot Israel skall rätteligen också hårt kritiseras. Våld i alla dess former och brott emot Mänskliga rättigheter måste alltid fördömas, oavsett vem som utövar detta.
Vid mina fortsatta resor i området har jag alltid varit angelägen att ha kontakt med såväl israeliska som palestinska representanter, inom såväl den politiska som den ideella sektorn.
Vid det aktuella panelsamtalet tog jag tillfället i akt att lyfta fram Parents Circle och en kväll på Bildas center i Jerusalem då jag för första gången fick lyssna till representanter från denna organisation. En israel/palestinsk organisation där samtliga medlemmar mist en nära anhörig i samband med konflikten.. Sorgen delar de men istället för att fastna i hatet går de ut tillsammans och manar till fred och försoning. Den kvällen har för alltid etsat sig fast i mitt minne.
Jag tog också tillfället i akt att berätta om den lutherske prästen Mitri Raheb från Betlehem, som initierat såväl ett college som ett kulturcentrum i anslutning till sin kyrka. Han är en stor förebild för mig , som inspirerad av sin kristna tro, ingjuter framtidstro och hopp.
Både det israeliska och det palestinska folket har rätt att leva i fred, säkerhet och inom internationellt erkända gränser.
Båda sidorna måste respektera internationell humanitär rätt och mänskliga rättigheter. Sverige och EU förordar en tvåstatslösning där parterna själva förhandlar om gränserna, säkerheten, samt flykting och Jerusalemfrågan. Skall en fred bli möjlig kan ingen av sidorna vidta åtgärder som försvårar eller föregriper en förhandling, vilket dessvärre ständigt sker.
Jag är övertygad om att fred kan uppnås, men inte genom vare sig Kassamraketer, ockupation, bosättningar eller nya murar. Fred handlar istället om vilja, respekt, dialog, försoning och mänskliga rättigheter.
Detta hade jag förväntat mig att Siewert Öholm kunde fördjupat sig i, istället för att raljera över personliga vittnesbörd ,studieresor han inte deltagit i, eller enskildas engagemang att verka för Mänskliga rättigheter , internationell humanitär rätt samt demokrati i hela regionen.

2 kommentarer:

  1. Jag håller med dej i din analys. Siewert Öholms inställning är bara trist. Hans hat mot Diakonia är komiskt citat" När den gruppresa som Siwert Öholm deltog i exempevis fick möjlighet att besöka och se situationen i den Isareliska staden Sderot så guidades de runt av den israeliska organisationen Centre For New Diplomacy, en strategisk partner till .... Diakonia " läs mer Diakonia och enödhetens apostel

    SvaraRadera
  2. Tack för en intressant läsning, som klargjorde en hel del,
    hälsar Anita

    SvaraRadera