Debatten om salmonella är högaktuell i Danmark. Nyligen dog fyra åldringar i Danmark på grund av salmonellasmittad korv. Det danska Livsmedelsverket har dessutom funnit 12,9 % salmonella i danskt fläskkött (Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet)
Sverige har ett mycket bra salmonellakontrollsystem. Detta har vi också slagits för i Bryssel. Undersökningar visar att andelen salmonellasmittade nötkreatur, svin och fjäderfä är mindre än 1 procent. Salmonellabakterien finns i naturen hos t.ex. fåglar och gnagare och i många foderråvaror. Detta gör det omöjligt att totalt utrota salmonellan.
Vi kan lägga en rå äggula på råbiffen, göra egen majonäs eller smaka på sockerkakssmeten.
EFSA, europeiska livsmedelsmyndigheten, presenterade för något år sedan en rapport som visade att 90 % av de spanska äggen hade salmonella, 62 % av de tjeckiska äggen var smittade och 55 % av de polska.
Ända sedan 1961 följer den svenska salmonellakontrollen en särskild lagstiftning. Lagen innebär att livsmedel som är smittat med salmonella inte får säljas. Salmonellakontrollen bygger på att hela produktionen kontrolleras – avelsdjur, foder, uppfödning, djurhållning och slakt.
Om man finner salmonella hos svenska djur, så spärras hela gården av. Efter en utökad provtagning saneras besättningen. Gården desinficeras och hålls sedan avspärrad tills smittan är helt borta. Kontroll sker också på svenska styckningsanläggningar. Allt detta syftar till att inget salmonellasmittat svenskt kött ska nå konsumenten.
Eftersom salmonellaläget i Sverige är så bra så har EU-kommissionen gett Sverige rätt att kontrollera kött, kyckling och ägg som importeras till Sverige. Detta gäller dock inte köttberedningar , så läggs den råa lövbiffen i lite marinad kan den importeras till Sverige utan salmonellafrihetsintyg.
Något att tänka på när man står framför charkdisken nästa gång.
måndag 2 mars 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar